Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009

η περί θεωρώ θεωρία μου

Θεωρώ ότι, όσο δΓιασκεδαστικοί κι αν είναι οι πολιτικοί, κι από κοντά κι οι μεγαλομιντΓιατζήδες, κατά τη δΓιάρκεια των προεκλογικών περιόδων, άλλο τόσο είναι ανυπόφοροι, εξαιτίας τής παράλογης κατάχρησης του ρήματος «θεωρώ». Πρώτον, είναι παντελώς περιττό να εισάγεις μια πρόταση με το «θεωρώ», αφού εξυπακούεται ότι εσύ (ο ομιλητής) αναλαμβάνεις την ευθύνη των λεγομένων σου, και εκφράζεις την προσωπική γνώμη σου. Μόνο για λόγους έμφασης -στο δικό μου σύστημα αξιών- δικιολογείται κανείς να χρησιμοποιεί το «θεωρώ». Δεύτερον, ακόμα κι αν κάπΧοιος πολιτικός και εν γένει ρήτωρ παρασυρθεί και του ξεφύγει κανα «θεωρώ», δεν έγινε δα και τίποτα, σιγά το πράμα, έχουμε σοβαρότερα ζητήματα ν’ ασχοληθούμε. Αμ, έλα που δεν είναι έτσι! Γιατί; Γιατί ενός «θεωρώ» μύρια έπονται. Τρίτον και σημαντικόν. Πότε θα πάψουν οι πολιτικοί μας να θεωρούν και θα αρχίσουν να πράττουν;

Όλη αυτή η σιχαμερή υπερπροσφορά και υπερκατανάλωση του «θεωρώ» και, συνακόλουθα, των θεωριών, στα δικά μου τα μάτΧια και τ’ αφτΧιά, αφαιρεί τον πανηγυρτζίδικο, χαβαλετζίδικο χαραχτήρα, που έχουν οι προεκλογικές περίοδοι. Οι αφίσες, τα μεγάφωνα, οι μεγαλόστομες δΓιακηρύξεις με φτΧιάχνουν. Το τσουνάμι των «θεωρώ» με ξενερώνει. Με ρίχνει. Δεν το αντέχω. Δεν μπορώ να το πολεμήσω. Με έχει νικήσει.

Για όλους αυτούς τουζ λόγους, προτείνω, αν όχι την ανακήρυξη της κατάχρησης του «θεωρώ» σε πλημμέλημα επί ποινή φυλακίσεως, οπωζδήποτε τη φορολόγηση των «θεωρώ». (Σε μια τέτΧοια περίπτωση, η κυρία Μπακογιάννη θα είχε να αντιμετωπίσει είτε τής φυλακής τα σίδερα είτε τον έφορα της περΓιοχής της. Μας έχει φλομώσει στα θεωρώ!)


Γιάννης Σημαντήρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου